Overige bedrijven

Drainagebuizen: waar moet je op letten?

Een drainagesysteem aanleggen: dat doe je natuurlijk met drainagebuizen. Met bijbehorende hulpstukken en natuurlijk een put leg je een systeem aan dat het overtollige water perfect wegvoert. Maar waar let je allemaal op als een drainagebuis gaat aanleggen? Welke soort drainagebuis moet je hebben voor welk soort grond, en hoe pak je de aanleg van een drainagesysteem verder eigenlijk aan? Je leest het in deze blog!

Hoe werkt een drainagebuis?

Een drainagebuis is een flexibele, geribbelde pvc buis met gaatjes waardoor grondwater makkelijk kan binnendringen. Je plaatst hem onder de grond in een sleuf, daar waar je het grondwater aan de bodem wilt onttrekken. Vaak is de buis voorzien van een omhulsel, dat ervoor zorgt dat het binnenkomende water gefilterd wordt. Handig, want de meeste grondsoorten komen snel door de gaatjes heen en vervuilen zo’n buis eenvoudig, waardoor hij op termijn dichtslibt. En dat wil je natuurlijk niet!

Welk type drainagebuis past bij mijn project?

Welk type drainagebuis jij moet hebben, ligt allereerst aan het type grond waar je de buis in gaat aanbrengen. Je wil natuurlijk dat je nieuwe drainagebuis zo lang mogelijk meegaat, en wilt rotten voorkomen. Idealiter helpt het omhulsel van je buis om de instroomweerstand te verkleinen, waardoor het water nog makkelijker afgevoerd wordt. Welk omhulsel kies je dan voor welk soort grond?

  • Zand, veen: drainagebuis met kokos omhulsel
  • Klei: drainagebuis met kunststof omhulsel (bijv. PP450)

Vervolgens kies je de juiste diameter voor je buis: ook die bepaalt of je drainage straks lekker gaat doorlopen. Hoe meer water je wilt afvoeren, hoe groter je buis moet zijn. Een kleinere buis slibt logischerwijs ook eerder dicht met grond of ander vuil.

Drainagebuizen aanleggen

Het aanleggen van je drainagebuizen begint met een gedegen drainageplan. Hierin teken je de ligging van de buizen uit, en plot je de benodigde hulpstukken en putten in het totale plaatje. Ook breng je in kaart waar bestaande leidingen liggen: erg belangrijk voor je eigen veiligheid! Als je eenmaal alles op papier hebt, dan kan je beginnen met graven. Je volgt de volgende stappen:

  1. Sleuven graven (60 – 90 cm diep, minstens even breed als de buis)
  2. Drainagebuis vlak en waterpas plaatsen
  3. Afdekken met filterend materiaal (grind of schelpen)
  4. Eventueel graszoden weer terugplaatsen

Drainagebuis kopen

De juiste drainagebuis kopen doe je natuurlijk bij een partij met verstand van zaken. Een partij die je niet alleen de drainagebuis zelf kan leveren, maar ook handige hulpstukken waarmee je de buizen aan elkaar kunt bevestigen en drainageputten, waarmee je je systeem compleet maakt. Een goed voorbeeld van zo’n partij is Vriemee International Drain Products! Bij dit bedrijf vind je jaren en jaren ervaring op het gebied van drainage: ze leveren en produceren hoogwaardige drainageoplossingen.

Bekijk drainagebuizen van Vriemee >

Professioneel advies bij drainage aanleggen

Sta je er alleen voor bij de aanleg van je drainagebuizen? Dan is het een beste klus. Soms heb je dan echt even behoefte aan een paar professionele ogen die met je meekijken. Ook dan kan Vriemee je helpen: al jaren geven hun vakkundige medewerkers het beste advies bij het aanleggen van drainage. Laat één van hun professionals eens met je meekijken in jouw drainageplan, en ontdek hoe hun expertise jouw plan naar een hoger niveau kan tillen!