gras kiezen
Berichten

Gras kiezen voor jouw gazon: waar let je op?

Het gras in jouw tuin is inmiddels wel echt aan vervanging toe. Het is vergeven van mos en onkruid: de echte grasplanten herken je er bijna niet meer tussen. Je kúnt natuurlijk nog een keer aan de slag met kalk, mest en met de verticuteerhark, maar eigenlijk weet je wel beter: dit is niet meer te redden. Liever begin je gewoon helemaal opnieuw. Weg met die ergernis; kom maar door met die verse, groene grasmat! Begin je oude gras maar vast af te graven, dan geven wij je ondertussen vast een aantal tips bij het uitkiezen van je nieuwe grasmat.

Onze tip: ga voor graszoden

In één keer een mooie, groene grasmat aanleggen? Dat willen we stiekem toch allemaal. Geen eindeloos geduld hoeven opbrengen tot jouw grasplantjes eindelijk volwassen zijn en je weer op je gras mag lopen: met graszoden rol je jouw kant-en-klare grasmatten zó uit in je tuin. Even aanwalsen en voilà: daar schittert jouw nieuwe grasmat al! Onkruid krijgt bijna geen kans, omdat de graswortels zo mooi dicht tegen elkaar aan gegroeid zijn. Een goede basis voor een mooi gazon!

  • Kant-en-klare grasmatten
  • Direct een groen uitzicht
  • Onkruid krijgt geen kans

Natuurlijk is er ook binnen de wereld van de graszoden nog weer veel te kiezen. Hoe zorg je ervoor dat je graszoden kiest die bij jou passen? Met deze tips kies je keer op keer voor graszoden waarmee je in no time een gezonde grasmat aanlegt.

1) Hoe lang heeft het gras mogen groeien?

Om een stevige grasmat te kunnen vormen, moeten grasplantjes een aantal maanden de tijd krijgen om zich te ontwikkelen. Krijgen ze te weinig tijd om te groeien, dan scheurt de grasmat eenvoudig en kunnen de plantjes verdrogen of afsterven bij het afsteken. Niet wat je wil! Let er daarom op dat je grasmat minimaal 10 maanden op de akker heeft mogen groeien. En wil je een betere kwaliteit gras? Ga dan voor minimaal 13 tot 14 maanden groeitijd.

2) Zijn er plastic netten in je gras verwerkt?

Dit is een goede kritische vraag om aan je kweker te stellen. Veel graskwekers gebruiken namelijk plastic netten om de graszoden bij elkaar te houden, en vaak is dit een teken van een (te) korte groeitijd van het gras. Een gezonde grasmat heeft namelijk geen plastic netten nodig om één geheel te blijven bij het afsteken! Ga graszoden met plastic netten dus zoveel mogelijk uit de weg: vaak is het een teken van overall slechte kwaliteit van het gras. En daarnaast plaats je ermee plastic in de bodem, wat weer niet erg goed is voor het milieu!

3) Hoe milieuvriendelijk is je gras gekweekt?

Hoe is jouw grasmat bemest, en welke middelen zijn er gebruikt om onkruid in het gras te verdelgen? Ook dit zijn belangrijke dingen om je in te verdiepen, voor je gras aanschaft van een bepaalde kweker. Tijdens deze twee processen kunnen er namelijk een boel chemicaliën in jouw grasmat verdwijnen. Zit je hier niet op te wachten? Kies dan voor een natuurlijk gazon, dat biologisch gekweekt wordt. Zowel qua bemesting als qua onkruidbestrijding is er ook een natuurlijke methode. Zeker als er veel op je gras gespeeld wordt door kinderen of huisdieren is het een belangrijk aandachtspunt.

4) Past de grassoort bij jouw gebruik van je gazon?

Ligt jouw gras alleen maar mooi te zijn, of stuitert er regelmatig een horde kinderen overheen? Het is slim om de kwaliteit van je gras aan te laten sluiten bij de doeleinden die je gazon heeft. Hoef je er niet zo vaak overheen te lopen, dan is een basic grasmat uitstekend: wordt je gras regelmatig op de proef gesteld, kies dan ook voor een premium graszode. En wil je jouw steentje bijdragen aan een beter milieu? Kies dan voor ecologisch gras, dat op een 100% natuurlijke manier gekweekt wordt!

Groen en gezond Drents gras, zonder netten

Zeker weten dat je bestelt bij een adres waar je ruim de keuze hebt voor jouw nieuwe grasmat? Bij Topgazon kun je kiezen uit 3 verschillende gras, die op het juiste moment speciaal voor jou afgestoken worden van de mooiste Drentse akkers. Kies uit lekker voordelige Speelgazon graszoden, topkwaliteit Premium graszoden of de Natuurzoden, die helemaal ecologisch verantwoord gekweekt worden. Tegen een kleine vergoeding worden ze zelfs op rol bij je thuisbezorgd!