Autobedrijven

Wat is een waterstof auto? De auto van de toekomst?

Zijn waterstof auto’s de auto’s van de toekomst?

Elektrische auto’s zijn nog niet eens zo heel lang op de markt en nog steeds volop in ontwikkeling, maar ondanks dat is er alweer een nieuw soort auto op de markt: de waterstof auto. Wat is een waterstof auto nu precies?

Wat is waterstof?

Om te weten hoe een waterstof auto werkt is het handig om eerst te vertellen wat waterstof is. Waterstof is afkomstig van water en het is een niet-giftig, kleur- en geurloos gas. Waterstof kan op verschillende manieren worden geproduceerd. Het kan worden geproduceerd met onder andere fossiele brandstoffen, aardgas en elektriciteit. De processen hiervan verlopen op verschillende manieren. De hoofdlijn van deze processen is wel hetzelfde: het splitsen van water (H2O) zodat je waterstof krijgt (H2).

Hoe werkt een waterstof auto?

In feite is een waterstof auto niets anders dan een elektrische auto. De wielen worden namelijk aangedreven door een of meerdere elektromotoren. Het verschil tussen een normale elektrische auto en een waterstof auto zit hem in de manier waarop beide auto’s hun energie opslaan. Zoals de meeste mensen weten, slaan elektrische auto’s de energie op in een accupakket. Waterstof auto’s daarentegen hebben een brandstofcel. In de brandstofcel wordt waterstof gemengd met lucht, waardoor er een chemische reactie ontstaat. Door de reactie van deze twee elementen ontstaat elektriciteit. Met deze elektriciteit kunnen de elektromotoren worden aangedreven. De uitstoot van een waterstof auto is in principe gewoon water.

Waterstof auto tanken

Nu vraag je je misschien af, hoe moet ik een waterstof auto tanken? Dat is een stuk simpeler dan dat je misschien denkt. Het is vergelijkbaar met het tanken van een benzine- of dieselauto. Je zet namelijk het vulpistool op de opening van je auto en je kan beginnen met tanken. Het verschil tussen waterstof en diesel of benzine is dat je niet per liter tankt, maar per kilogram. Op het moment ligt de gemiddelde prijs van waterstof tussen de 9 en 10 euro per kilo. Men denkt dat de prijs voor waterstof in 10 jaar, door middel van innovatieve technieken kan dalen tot een prijs van € 2,50 per kilogram waterstof.

Waterstof tanken in Nederland.

Je kunt nu nog maar bij 3 tankstations waterstof tanken. Deze tankstations zijn gelegen in Arnhem, Helmond en Rhoon. De Nederlandse overheid werkt samen met bedrijven om dit aantal in de komende jaren uit te breiden naar minimaal 20 waterstofstations.

Waterstof auto’s: de beschikbare modellen

Er zijn momenteel twee autofabrikanten die waterstof auto’s produceren: Toyota en Hyundai. Toyota heeft de Toyota Mirai uitgebracht en Hyundai heeft de Hyundai Nexo uitgebracht. De Toyota Mirai kun je in Nederland krijgen vanaf € 65.060. Deze auto heeft een actieradius van 650 kilometer. Om in de Hyundai Nexo te kunnen rijden moet je een prijs van € 69.142 neertellen en deze auto heeft een actieradius van 665 kilometer. Je kunt deze waterstofauto’s zowel kopen als leasen in Nederland. Naast Toyota en Hyundai is ook BMW bezig met het ontwikkelen van een waterstof auto. Zo onthulde BMW laatst de IX5 Hydrogen. Een prototype van een BMW X5 op waterstof.