textieldoek bedrukken eigen ontwerp
Overige bedrijven

Waar let je op als je textieldoek gaat laten bedrukken?

Een foto aan de muur, een reclamedoek, een posterpresentatie of een uniek kunstwerk: tegenwoordig kun je alles laten realiseren op textieldoek. Het geeft iedere afbeelding een warme finish en biedt nog vele andere voordelen. Voordat je jouw textieldoek gaat laten bedrukken, is er echter nog wel wat te leren over dit unieke drukwerk: waar moet je allemaal op letten voor het beste resultaat? We leggen het je allemaal uit in deze blog, en helpen jou een doek te maken waar je jaren van kunt genieten!

Waarom kiezen voor textiel?

Textiel is een veelzijdig materiaal, dat zich eenvoudig laat bedrukken met verschillende druktechnieken. Het is ook geschikt voor de grotere producties: doeken van meters hoog en breed zijn geen enkel probleem, omdat het materiaal zo licht van gewicht is. En door jouw print levensgroot (of groter) op te blazen, maak je zeker weten indruk op iedereen die voorbij komt!

Textieldoek laat zich met de juiste hulpmiddelen prachtig strak monteren, en het is ook nog eens makkelijk op ieder gewenst moment te vervangen. Eenmaal opgevouwen neemt het doek nooit meer ruimte in dan een flinke schoenendoos. En omdat het relatief voordelig te produceren is, kun je dus gemakkelijk afwisselen tussen verschillende doeken!

 • Voor grote én kleine producties
 • Lichtgewicht materiaal
 • Levensechte prints
 • Makkelijk te bevestigen en te wisselen
 • Eenvoudig opvouwen en opbergen

1) De textielsoort

Ga je voor jouw project werken met textieldoek, dan is het van groot belang dat je het juiste type textiel kiest. Er bestaan namelijk vele soorten textieldoek: ieder met hun eigen voordelen en nadelen. Het is dus belangrijk om goed te bedenken waar je doek komt te hangen, en welke vereisten er zijn aan de kwaliteiten van het gekozen textiel. Zo komt je textieldoek het beste tot zijn recht, en gaat het zo lang mogelijk mee!

Komt jouw doek bijvoorbeeld buiten te hangen? Dan is het goed om een textielsoort te kiezen die weerbestendig is, en niet beschadigd kan raken door wind. Hang je jouw doek binnen, dan is dit minder van belang. Daarnaast is de textielsoort die je kiest bepalend voor de uitstraling van je werk: moet de finish glanzend of juist mat zijn, en mag het doorschijnend zijn of juist niet?

2) De printtechniek

Naast de textielsoort is ook de juiste printtechniek kiezen een belangrijk punt voor een optimaal resultaat. Hierbij is het goed om te weten dat iedere druktechniek uitsluitend toegepast kan worden op een select aantal textielsoorten. Ook de afstemming tussen textielsoort en printtechniek is dus belangrijk! Twijfel je wat het beste resultaat oplevert, laat je dan goed adviseren door een specialist.

UV print

Met UV print zorg je voor een sneldrogende, uitstekende hechtende print aan één zijde van het textiel. De hoge kwaliteit van de print komt door de speciale inkt, die in aanraking komt met UV straling en zo verweven raakt met het textiel.

 • Sneldrogend
 • Uitstekende hechting
 • Zichtbaar aan één zijde

Sublimatie print

Met een sublimatie print dringt de kleur diep door in de vezels van het materiaal. Dit zorgt ervoor dat de print aan beide kanten van het textiel te zien is, en niet erg gevoelig is voor krassen. Ga je iets met tekst laten maken? Denk er dan goed om dat het resultaat aan één kant gespiegeld gaat zijn!

 • Tweezijdige print
 • Volle, warme kleuren
 • Extra bestand tegen krassen

3) De bevestiging van het doek

Natuurlijk kun je een bedrukte textieldoek bestellen, maar zonder een goede bevestiging ben je uiteraard nergens. Als je jouw doek provisorisch ophangt, komt je boodschap niet goed over en komt je doek automatisch amateuristisch over. Niet wat je wil! Een goede bevestiging is dus key voor een mooi resultaat. Welke mogelijkheden zijn er op dit gebied?

Ook hier zijn jouw wensen bepalend: welke manier van montage vind jij het makkelijkst? Denk er vooral ook over na hoe vaak het textiel gewisseld moet worden, en hoe eenvoudig dat is met de bevestiging die jij kiest. De mogelijkheden zijn namelijk legio:

 • Peesafwerking (bevestiging in frame)
 • Keder (bevestiging in frame)
 • Tunnel (bevestiging aan buizen)
 • Klittenband (bevestiging op frame)

Jouw textieldrukwerk in vertrouwde handen

Wil je aan de slag met textieldoek? Laat jouw drukwerk dan maken door dé specialist op dit gebied in Nederland: Megavista. Hun specialisten kunnen je meer vertellen over de verschillende combinaties van stoffen en druktechnieken, en helpen je ook graag de bevestiging selecteren die bij jouw project past. Je kunt zelfs textielframes bestellen die als complete oplossing met frame en doek geleverd worden!

Vraag gerust om advies, of bekijk de mogelijkheden tot digitale print op textieldoek op hun website.